Proszę o radę - czy wymieniać pasy bezpieczeństwa???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olejek
    Ambiente
    • 2006
    • 121

mialem sie z purchawa spiknac na miescie, ale wreszcie nie dal znac ^^

btw... dorabiam rozsylajac maile o taniej viagrze i powiekszaniu penisa, tak wiec uwazajcie

zeby nie bylo niejasnosci dodam sie do most wanted :]
    http://keeprockin.art.pl/‎
  • kajacek
    Drive
    • 2005
    • 66

Kilka tygodni temu moja Octavia (moje kochanie prowadziło wtedy z Jej kochaną mamusią...) miała niestety dachowanie :x ...

Na szczęscie nic się nie stało - w nic nie uderzyły, ale w wyniku poślizgu na zakręcie na mokrej szosie Octavka wpadła w poślizg i dachowała w polu - po jeździe bokiem złapała pobocze i przekręciła się o 180 stopni no i w efekcie wylądowała na dachu... Nawet poduszki się nie otworzyły...

Żonie i teściowej nic się nie stało (praktycznie wyszły bez szwanku, tylko mocno wystraszone) - sztywna konstrukcja karoserii nie pozwoliła na zgniecienie samochodu

Jutro odbieram Octavke od blacharza (robiłem ją na AC - bezkosztowo) i zaczynam mieć pewne wąpliwości, bo różni"fachowcy" zaczynają mieszać mi w głowie:

1. Czy przy dachowaniu powinny zadziałać poduszki??? Ten samochód w nic nie uderzył - po prostu trochę go obróciło na szosie; jechał podobno praktycznie bokiem i po złapaniu drugiego pobocza bocznymi kołami wywrócił się bokiem na dach (miał zgnieciony cały bok i dach). Jedni mi mówią, że poduszki podzinny zadziałać tylko wtedy, gdy jest uderzenie z okolic przodu i w tym przypadku jest OK, drudzy mówią, że i tak powinny zadziałać... I w takim przypadku muszę to sprawdzić.... Tylko jak można sprawdzić prawidłowość działania systemu poduszek i gdzie to można zrobić??

2. Czy trzeba wymieniać pasy po tym wypadku??? Obie pasażerki był trzymane przez pasy - po dachowaniu "wisiały" na pasach - dopiero po odpięciu spadły na dół i wydostały się z samochodu... W sumie pasy faktycznie zadziałały i utrzymały ich, ale to był tylko obrót - bez żadnego uderzenia z żadnej ze stron - tyle tylko że pasy musiały pochłonąć tę energię przy wyhamowywaniu samochodu...

I teraz nie wiem,czy zacząć się upominać w serwisie jeszcze o te 2 dodatkowe rzeczy, czy też dać sobie spokój??? Z drugiej strony to elementy bezpieczeństwa samochodu...

Proszę o jakąś radę w tej sprawie bardziej doświadczonych kolegów...

Komentarz

• howard7
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1120

Zamieszczone przez kajacek
      Czy trzeba wymieniać pasy po tym wypadku???
      jak najbardziej tak pasy sa tak wykonane, z materiału wyciagajacego sie wiec w jakims stopniu traca swe wlasciwosci

w sporcie samochodowym po jakimkolwiek zdarzeniu pasy tracą homologacje
      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Wacek.pl
        Drive
        • 2007
        • 99

Poduszki mogły nie odpalić,może udeżenie nie było z siłą i kierunku odpowiadającemu zadziałaniu poduszek.
        Natomiast pasy jak najbardziej powinieneś wymienić.One bardzo prawdopodobnie straciły już swoje właściwiści pochłaniania energii.
        Jest również prawdopodobne że one mogą się przy kolejnym odpukać wypadku poprostu rozerwać.
        1.6i ICE 2002

www.czystegroby.za.pl

Komentarz

• 666
          Classic
          • 2006
          • 32

ciekawe czy nie wybuchly pirotechniczne napinacze od pasow.. One tez dzialaja na wstrzas, tak jak modul od air bagow.

Komentarz

• kros
            Ambiente
            • 2007
            • 120

Zamieszczone przez Wacek.pl
            rozerwać
            Ja tam fachowcem nie jestem,ale wydaje mi się, że nie o ich rozerwanie chodzi.
            Natomiast tak jak wspomniał howard7, pasy są elastyczne i przy wypadku ulegają rozciągnięciu po to aby w "miękki" sposób wyhamować ciało i przejąć jego energię.

Przy drugim wypadku takie rozciągnięte wcześniej pasy mogą spowodować większe obrażenia ciała gdyż zadziałają w sposób "twardy", nieelastyczny

Rola napinaczy to właśnie "skrócenie" takiego rozciągającego się przy uderzeniu pasa, aby ciało nie poleciało za daleko do przodu.

Jeśli napinacze nie odpaliły to jest szansa, że energia uderzenia nie była na tyle duża żeby rozciągnąć pasy. Samo zawiśnięcie na pasach kobiety o wadzę XX to i tak o wiele mniejsza siła niż w trakcie czołowego uderzenia rosłego mężczyzny do jakiego pasy są również przewidziane. Więc jest szansa że pasom nic się nie stało.

Ale ja raczej bym nie ryzykował tylko starał się o ich wymianę.
            Chyba, że fachowcy wiążą wymianę pasów z odpaleniem napinaczy albo coś w tym stylu, dlatego być może nie zostały zakwalifikowane do wymiany. W każdym razie zaczepił bym ich o to i zobaczył co powiedzą

Jeśli chodzi o poduszki to one odpalają tylko kiedy siła uderzenie przekracza jakąś graniczną wartość i to w określonym (ych) kierunku. Zatem wydaje mi się, że one przy dachowaniu mogły nieodpalić.

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

kajacek, podepnij samochód do kompa , w Vagu jest możliwość sprawdzania poduszek :wink:
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

Zamieszczone przez kajacek
                kochaną mamusią...)
                dla mamuski zony zostawil bym ten stary :lol:

[ Dodano: Nie 13 Maj, 07 20:37 ]
                ...przepraszam nie moglem sie powstrzymac.
                Ja bym zmienil

Darek
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

howard7, Jesli pasy maja pirotechniczne napinacze i one odpalily, a podobno moga bez wybuchu poduch, to wtedy trzeba wymienic. Inaczej nic im nie powinno byc, bo nie raz i nie dwa sa poddawane duzym obciazeniem przy awaryjnym hamowaniu.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• juhas77
                    Drive
                    • 2007
                    • 72

Z tego co pamietam to pasy powinny być wymienione po takim wypadku tylko firmy ubezpieczeniowe tego nie uwzględniaja. Kolega miał podobny problem. Nie chcieli mu zapłacic za pasy i nie zapłacili.
                    Z mojego doświadczenia przy wycinaniu paru ludzi z pojazdów to praktycznie jeżeli pojazd nie uderzył przodem to poduszki nie były wystrzelone. Tak więc nie powinny wystrzelić jeśli nie było bezpośredniego uderzenia. Nie mówię ci że twoje powinny ale jet to tylko moje spostrzeżenie.
                    Juhas
                    Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
                    Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok

Komentarz

• kajacek
                      Drive
                      • 2005
                      • 66

Dzięki - jutro jadę po odbiór do warsztatu, to przy okazji się podpytam o te pasy

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

kajacek, jak nie wyszczeliły napinacze pirotechniczne to oki no chytba że nie żal ci kasy na nowy około 500zł to kup będzie pewniej
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• huwe
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 976

wymienić.
                          napinacze raczej na pewno Ci nie odpaliły, gdyż w przeciwnym wypadku pasy przestałyby się zwijać.
                          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• kajacek
                            Drive
                            • 2005
                            • 66

Zamieszczone przez huwe
                            wymienić.
                            napinacze raczej na pewno Ci nie odpaliły, gdyż w przeciwnym wypadku pasy przestałyby się zwijać.
                            Pasy zwijają się tak jak wcześniej - praktycznie nie widać żadnej różnicy...

Ewentualnie tylko mogły się trochę naciągnąć - szczególnie w przypadku pasów pasażera, bo teściowa coś ok. "stówki" chyba waży :P ; żona to tylko coś ok. 60 kg...

Komentarz

wymienic, bez dyskusyjnie

Komentarz

Pracuję...